Jaga:
Autor: Thomas Hoffmann • 13. juuli 2022
Jaga:

Isejuhtivaid autosid hoiab tagasi looklev õigusummik

Isejuhtivate autode vahel luuakse võrgustik, mis ühendab autosid omavahel liikluses, aga ka väliste rajatistega, nagu liiklusfoorid. Taolised sünergiad on kasulikud ka keskkonnale, sest sujuv liiklus säästab hulga kütust, kuna väheneb sage pidurdamine.
Foto: Raul Mee, Andres Haabu
Kuniks vajalikud õigusmõisted ja tehnilised nõuded pole toodud Eesti õigusruumi, jäävad pakirobotid ainsaks teedel autonoomselt liikuvateks sõidukiteks, kirjutas TalTechi eraõiguse professor Thomas Hoffmann Arenguseire Keskuse trendiraportis Pikksilm.

Isejuhtivad sõidukid on juba aastakümneid tundunud olevat tohutu suure läbimurde lävel. Ometi on ainsad sõidukid, mis Eestis autonoomselt sõidavad, tarnerobotid ja kaks iseAutot (TalTechi väikebussid). Kas tõesti on õiguslikud takistused need, mis hoiavad isejuhtivaid sõidukeid meie teedelt eemal? Kui jah, siis kas ebapiisav õiguslik raamistik on Eesti või üldine probleem? Ja kuidas on lood vastutusega?

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111