Jaga:
Autor: Lauri Tankler, RIA teaduse ja arenduse koordineerimisosakonna juhataja • 22. august 2023
Jaga:

Küberkuritegevus on tänapäeval kui iga teine majandusharu

Lauri Tankler
Foto: RIA
Juba mõnda aega pole suvel olnud meedias seda tavapärast niinimetatud hapukurgihooaega – perioodi, kui paljud puhkavad, elu käib aeglasemal käigul ja meedia kirjutab kurkide hapendamise õpetusi. Skandaale jätkub tänapäeval ka suvesse ja kui ühiskondlikud probleemid kõneainet ei paku, võtab teatepulga üle loodus, kui näiteks seitsmesentimeetrised raheterad meie meedia jälle üles äratavad.

On veel üks valdkond, kus hapukurgihooaega justkui pole ja suvel keegi aega maha ei võta: küberkuritegevus ja küberluure. Hiina häkkerid ründasid taas edukalt USA valitsusasutuste meiliservereid; lunavararühmitus Lockbit ähvardab avalikustada vähihaigete andmeid, kui neile ei maksta; Suurbritannia valimiskomisjoni tabas andmeleke; autotootja Ford teatas turvanõrkusest sõidukite Wi-Fi tarkvaras; Microsoft muretseb, et suured spordisündmused muutuvad küberkurjategijatele aina ahvatlemaks ja nii edasi ja nii edasi. Need on üksikud, aga silmatorkavad näited hiljutistest rahvusvahelistest küberuudistest.

Ja need ei ole ainult IT-valdkonna mured – me räägime siin tervishoiust, valimistest, autodest ja spordist. Küberintsidendid mõjutavad meie igapäevaelu, kogu meie ühiskond on niivõrd digitaliseeritud, et meil ei ole enam võimalik ilma küberturvalisusele tähelepanu pööramata üldse hakkama saada. Paberi ja pliiatsi peale ei saa ega taha tagasi minna ükski nutitelefoni kasutaja, tööstusrobootikat kasutav ettevõtja või kaasaegne riik.

Ründajad töötavad täistuuridel nii suvel kui talvel, arendades uusi tööriistu ja meetodeid, et püsida kaitsjatest sammu võrra ees. Lunavaramaksed ulatuvad mitmete miljonite eurodeni, ka andmete müügiga küberluureasutustele on võimalik korralikult raha teenida. Needsamad miljonid eurod suunatakse omakorda tootearendusse, et järgmine õngitsusleht või koodijupp praegustest kaitsemeetmetest läbi pääseks. Küberkuritegevus on tänapäeval kui iga teine majandusharu, kus on teaduse-arenduse-innovatsiooniosakonnad, alltöövõtjad, vahendajad ja äripartnerid.

Meil – kaitsjatel – jääb üle loota robustsetele küberturvalisuse kaitsemeetmetele, küberekspertide nutikusele, seniste lahenduste toimimisele ja lootusele, et uued ja innovatiivsed lahendused on teel. Kuid lootusest ei piisa, me peame ühiskonnana panustama sellele, et need uued ja innovatiivsed lahendused ka päriselt valmis saaksid. See nõuab investeeringuid, see nõuab pikemat visiooni. Me peame suutma ründajatega sammu pidama.

Kui RIA juba pöörab tähelepanu küberstandardile ja koolitab kübereksperte, siis Euroopa liidu toel on meil nüüd võimalus vaadata kaugemale tulevikku ning päriselt astuda esimesi samme toetamaks uute tarkade lahenduste välja töötamist. Lahenduste, mis aitaksid meie ettevõtteid rahulikumalt digitaliseerida oma toidutootmist või tervishoiuteenust. Teadust, arendust ja innovatsiooni võib leida nii ülikoolide juurest, kui ka erasektori tootearendusest, kuid tihtipeale jäävad nad toppama laboritingimustesse või unustatakse pärast magistritööd sootuks.

Seetõttu oleme koostöös Tehnopoli Startup Inkubaatoriga kokku pannud küberturvalisuse valdkonna iduettevõtetele uue kiirendiprogrammi. Kui sul on uudne idee, kuidas küberturvalisust saaks paremini tagada või uusi tehnoloogiaid küberturbe jaoks targalt rakendada, kuid sul pole veel äriplaanis kindlust või kliendibaas vajab paremat analüüsi, siis ootame sind ja sinu tiimi ühes äriideega Tehnopoli Startup Inkubaatori ja RIA Küberkiirendisse.

Kuuekuuline kiirendiprogramm on avatud tudengitele, teadlastele, iduettevõtjatele ja ettevõtete spin-off tiimidele. Kiirendi eesmärk on anda värskeid tehnoloogiaid ja ideid põimivatele meeskondadele võimalus oma mõttesähvatusest luua töötav toode või teenus, millega turule tulla. Septembris alustavasse kiirendisse pääsenud saavad selleks 48 000 eurot ja tipptasemel nõu nii mentoritelt kui koolitustelt.

Pidevalt arenevad tehnoloogiad loovad nii võimalusi kui ka ohte. Ootame kiirendisse ideid, mis tegeleks mõlemaga. Üheks sihtgrupiks valisime teadlikult tudengid ja teadlased, sest Eesti ja kogu Euroopa ülikoolid on täis helgeid päid, kes kooliprojektide või lõputööde käigus tulevad välja värskete lahenduskäikudega, kuidas tulevikutehnoloogiaid kasutada. Meie soov on, et inimestel oleks aega neid samu prototüüpe ja kontseptsioone edasi arendada. Küberkiirendi annab tiimidele ainulaadse võimaluse töötada oma idee kallal valdkonna tippmentoritega, et sellest sünniks toode või teenus, mis võiks läbi lüüa kogu maailmas.

Ja ehk saame siis suvel natuke paremini magada ning küberintsidentide asemel lugeda, kuidas neid kurke ikkagi kõige parem hapendada oleks.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111