Jaga:
Autor: Mare Timian, raamatupidaja.ee juht • 8. detsember 2023
Jaga:

Iduettevõtte digilahendus päästab toitu ja vähendab süsiniku jalajälge

Fotol vasakult: Märt Helmja, Mare Timian, Kristina Noor, Külli Reino
Foto: Andres Laanem
Saates „Digitark äri” tuleb juttu ühest Eestis sündinud unikaalsest digilahendusest, mis toob kokku toidu päästmise ja heategevuse.

Iduettevõte EATB4 on võtnud südameasjaks toidu säästmise, kasutades selleks innovatsiooni ja digimaailma võimalusi. Eesmärgiks on tuua ühtsesse e-süsteemi kokku suuremad toidukaupluste jaeketid (toiduannetajad) ning toiduabi jagajad, et toit jõuaks abivajajateni sujuvalt, kiiresti ja ressursse säästvalt. Saatekülalised rõhutavad, et protsesside automatiseerimine võimaldab teha tööd, millel on väärtus ning jätta minevikku paberitöö, väljaprintimine ja info sisestamine ühest süsteemist teise.

EATB4 toidu päästmise eesmärgi üks lisaväärtus on ka süsiniku jalajälje vähendamine, sest loodud digilahendus toodab olulisi andmeid – kogused, kiirus, ressursid jms. Üks kilo päästetud toitu hoiab kokku kaks kilo CO₂ ekvivalenti. Seega tegeleb EATB4 ka n-ö roheettevõtluse ja kliimamõju vähendamisega.

Stockholmi keskkonnainstituut annab iga kahe aasta tagant välja toidutarbimise raportit, mis näitab, et Eestis jääb inimese kohta üle 120 kilo toitu aastas. Toidupank vahendab iga nädal 20 000 abivajajale jaekettides ülejäävat toitu. Saatekülalised tuletavad meelde, et Eestis on palju puudustkannatavaid peresid, kes vajavad abi.

Saates on külas Märt Helmja ja Kristina Noor Eesti idufirmast EATB4. Saadet juhib Äripäeva teemaveebi raamatupidaja.ee ärijuht Mare Timian. Küsimusi esitab ka palgauudised.ee toimetaja Külli Reino.

Saate „Digitark äri” toetaja on tehnoloogiaettevõte AccoSuite.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111