Jaga:
Autor: foundME • 11. mai 2020
Jaga:

Eesti idufirma hakkab 3D-maju printima

Ekotekt asub suuremõõtmelise 3D-robotprinteri abil maju projekteerima ja ehitama. Pildil asutaja ja tegevjuht Abhishek Kumar.
Foto: PAKRI Teadus- ja Tööstuspark
PAKRI Teadus- ja Tööstuspargis alustas hiljuti tegutsemist idufirma Ekotekt, mis projekteerib ja ehitab maju suuremõõtmelise 3D-robotprintneri abil.

Idufirma kasutab ehitamisel tsemendi asemel põlevkivituhka, mistõttu kerkivad majad oluliselt väiksema keskkonnajalajäljega. Ekotekti esimene näidismaja peaks plaanide kohaselt valmima enne suve.

„Tsemendi tootmine moodustab 8% kogu CO2 emissioonidest. Meie asendame selle põlevkivituhaga, mis on jääde ja Eesti puhul üks suuremaid keskkonnaväljakutseid. Lisaks kasutame veel kivisöetuhka ja terasepuru,” selgitas Ekotekti asutaja ja arhitekt Abhishek Kumar.

3D-prinditud maja tootmiskulud on 20-30% madalamad kui traditsioonilisi ehitusvõtteid kasutades. Lisaks on sellised majad Kumari sõnul oluliselt energiatõhusamad, mistõttu aitab see omanikel kulusid kokku hoida.

Kui ettevõte täisvõimsusel tööle hakkab, suudetakse aastas toota 50 ca 90 m2 suurust kolme toaga maja. Ekotekti peamised turud saavad esialgu olema Põhjamaades, kus ettevõttel on nii kogemusi kui ka konktaktvõrgustik. Ambitsioonid on aga hulga suuremad, Ekotekt soovib hõivata maailmaturgu.

Ekotekti asutaja ja tegevjuht on Indiast pärit Abhishek Kumar, kes on arhitektina töötanud Stockholmis, Londonis ja Taanis. Eestisse tuli ta 2019. aasta veebruaris, kus kohtus oma äripartneri Ville Hyyryläineniga, kellega koos äriideed arendatakse.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111