Jaga:
Autor: Kristel Härma • 11. mai 2020
Jaga:

Riskikapitalifond Nordic Ninja: investoritel püsib nälg siinsete idufirmade järele

Rainer Sternfeld usub, et Jaapani raha tuleb ka edaspidi siia.
Foto: sTARTUp Day
Jaapani suurfirmade raha Põhjamaadesse investeeriv riskikapitalifond Nordic Ninja tõdeb, et huvi start-up’idesse investeerimise vastu on praegu kriisi ajal ettevõtetel raugenud, kuid see taastub.

Nordic Ninja VC partnerid Rainer Sternfeld ja Tomasaku Sohara rääkisid Foundme.io podcastis, et usuvad, et koroonakriis ei pane investoreid toetama vaid kohalikke start-up’e ning Jaapani raha otsib jätkuvalt Põhjamaade ja Baltikumi innovatsiooni.

Sternfeld märkis, et nii Jaapan kui Põhjamaad saavad väliste mõjudega väga hästi hakkama ning peaksid seega kriisioludeks rohkem valmis olema. "Sa tahad pidada vastu nii kehvades ilmastikuoludes kui muudes ettenägematutes oludes. Ma arvan, et võime tulla välja lahendustega, mis kõigele vastu peavad, on meisse juba sisse ehitatud.“

Sohara tõdes, et Jaapani suurfirmad on võrreldes koroonaeelse ajaga küllaltki vastumeelsed tegema idufirmadesse lisainvesteeringuid. Siiski usub ta nende nälga Põhjamaade ja Baltikumi start-up’ide järele. "Paljud Jaapani suurfirmad on näljased Põhjamaade ja Baltikumi start-up’ide keskkonna järele. Ma arvan, et nende vastupidavus taastub mõne kuuga ja pärast seda teevad Jaapani firmad siia uusi investeeringuid.“

Sternfeldi sõnul on Jaapani tööstused innovatsiooni järele väga näljased. Senikaua, kuni siinne piirkond jätkuvalt innovatsiooni juhib, nende huvi püsib. "Ma ausalt öeldes ei näe, kuidas mõjutab see kriis majandusliku mõtlemise põhimõtteid nii siin kui Jaapanis. Lühiajaliselt jah, kõik muutub. Ja ka investeeringute väärtused muutuvad, aga nõudlus innovatsiooni järele ei kahane.“

Nordic Ninja 100 miljoni euro suurune fond alustas tegevust eelmisel aastal ning niipea veel nad uuesti raha ei kaasa, kuid Sternfeld tõdes, et kui nad peaksid raha kaasama täna, oleks see neilgi raske.

Nordic Ninja juhtis hiljuti investeerimisringi Soome idufirmasse Logmore, mis jälgib QR-tehnoloogia abil saadetise tingimusi nagu temperatuur, niiskus, valgus ja muu, mis on kriitilise tähtsusega näiteks toidu ja meditsiiniliste saadetiste puhul. Investeering tehti koos Soome, Eesti ja USA fondidega. Eestist panustas fond Trind Ventures.

Nordic Ninja 100 miljoni euro suuruse fondi juhtivpartnerid Eestis on Marek Kiisa ja Rainer Sternfeld. Fondi taga on Honda, Panasonicu, Omroni ja Jaapani Rahvusvahelise Koostöö Panga raha.

Erinevalt tüüpilistest fondidest ei investeeri nad avalikku raha ja pensionifondide raha. Kuna nende taga on vaid ettevõtete huvid, otsivad nad tehinguid ja start-up'e, mis annavad lisaväärtust ettevõtetele.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111