Jaga:
Autor: Rivo Sarapik • 23. juuli 2020
Jaga:

Betooni ja porgandite seadus jäi ajale jalgu

Intellektuaalomandi, nagu näiteks tarkvara, kasutusse andmise regulatsioon plaanitakse välja töötada riigivara seaduse muutmisega.
Foto: McPHOTO\/M. Gann, Panthermedia/Scanpix
Kehtiv riigivaraseadus on mõeldud eelkõige vallas- ja kinnisvaraga ehk nii-öelda porgantide ja betooniga seotud suhete korraldamiseks. Samas ei arvesta see intellektuaalomandiga ja sellega kaasneb rida probleeme ning kasutamata jäänud võimalusi ka Eesti idufirmade jaoks.

"Riik tellijana muutub iga päevaga targemaks. Tegelikkuses tellitakse väga palju maailma mõistes tippinnovatsiooni," sõnas Tehnopol Startup Inkubaatori juht Kadri Tammai. Samas riigiga koostöö tegemise osas on idufirmad Tammai sõnul pisut pelglikud. Nii, nagu ka suurkorporatsioonidega koostöö tegemise osas. "Tihtipeale kardetakse, et kui ma riigiga lepingusse lähen, siis ma jäängi sellest intellektuaalsest omandist täielikult justkui ilma," selgitas Tammai.

Tammai tõi näite koostööst majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, kellega viiakse ellu projekti Accelerate Estonia, mis on justkui riigi kiirendi. "Me teeme koostööd meeskondadega, kes siis lahendavad selliseid superkomplekseid probleeme, mida ei suuda ei avalik sektor ega erasektor üksinda lahendada. Need lahendused sünnivad tegelikult kahe koostööd," toonitas Tammai.

Projektiga liituvad meeskonnad ei alusta tööd alati nullist. "Ehk siis teatud hulk intellektuaalset omandit on loodud enne kiirendisse sisenemist," sõnas Tammai ja täpsustas, et riigiga koostöös arendatakse seda riigi jaoks vajalikes suundades edasi. "Siis tekivadki küsimused, et kuidas seda intellektuaalselt omandit päriselt jagada. Kas riik võtab selle kõik endale, mis saab varem loodust, mis saab hiljem loodust."

Millised küsimused ja väljakutsed teemaga veel seotud on, sellest kuuleb värskes saates "Triniti eetris".

Saates on külas Tehnopoli Startup Inkubaatori juht Kadri Tammai, Eesti Infotehnoloogiaettevõtete Liidu juht Jüri Jõema ja advokaadibüroo Triniti advokaat Peeter P. Mõtsküla.

Saadet juhib Rivo Sarapik.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111