Jaga:
Autor: foundME • 4. august 2020
Jaga:

Eesti eestvedamisel rakendab EL esmakordselt kübersanktsioone

Foto: PantherMedia/Scanpix
Euroopa Liit otsustas rakendada kübersanktsioonirežiimi kuue isiku ja kolme juriidilise üksuse suhtes, kes on olnud seotud ELi või selles paiknevate rahvusvaheliste organisatsioonide vastaste küberoperatsioonidega.

See on esimene kord, kui EL rakendab 2019. aastal kinnitatud meetmeid, mille raames saab küberünnete korraldajatele seada reisipiiranguid ja külmutada rahalisi vahendeid. Eesti oli antud otsuse ettevalmistamisel juhtrollis koos väikese rühma ELi riikidega.

"Eesti on Euroopa Liidus küberdiplomaatia teemal olnud üks eestvedajaid. Tänane otsus on pikaajalise töö tulemus ja märkimisväärne näide sellest, et küberünnetele järgnevad konkreetsed meetmed," sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

Ta lisas, et see on seda olulisem signaal ajal, mil küberrünnete surve paljudele riikidele, sealhulgas meditsiinisektorile, on süvenenud.

Seotud lood
Küberturbe treeningfirma kaasas 16 miljonit

Värsked sanktsioonid puudutavad keemiarelvade keelustamise organisatsiooni (OPCW) vastu suunatud küberründekatse ning rünnakute WannaCry, NotPetya ja Operation Cloud Hopper tegijaid.

Hollandis asuvat OPCWd tahtsid rünnata neli Vene sõjaväeluure GRU ohvitseri Aleksei Minin, Aleksei Morenets, Jevgeni Serebrjakov ja Oleg Sotnikov. Lisaks pälvisid karistuse kaks küberrünnakutega seostatud hiinlast.

Sanktsioneeritud isikute ja juriidiliste üksuste tegevus on põhjustanud Euroopa Liidule märkimisväärset kahju ja majanduslikke kaotusi ning õõnestanud ELis paiknevate rahvusvaheliste institutsioonide või euroliidu terviklikkust, julgeolekut ja majanduslikku konkurentsivõimet, sealjuures kujutanud ohtu ELi intellektuaalomandile.

Urmas Reinsalu sõnul on viimastel kuudel veelgi kasvanud vajadus seista reeglitel põhineva maailmakorra eest ka küberruumis. "On oluline, et riigid tunnustaksid rahvusvahelise õiguse kohaldumist küberruumile ja järgiksid ÜRO küberekspertide töörühma välja kujundatud küberstabiilsuse raamistikku, sealjuures riikide küberruumis vastutustundliku käitumise norme. Normide järgimine kaitseb ka inimõigusi ja põhivabadusi," ütles välisminister.

Varasemalt on Eesti mitmetel korral mõistnud hukka või avaldanud muret riikide vastutustundetu käitumise pärast küberruumis. Välja tulnud sanktsioonirežiimiga on Eesti välisminister 2018. aasta veebruaris hukka mõistnud Vene Föderatsiooni tegevuse seoses NotPetya poolt korraldatud küberrünnakuga. Oktoobris 2018 avaldas Reinsalu toetust Suurbritanniale ja Hollandile riikide küberruumis vastutustundetu käitumise vastu seismisel. Detsembris 2018 avaldas Eesti välisministeerium muret seoses Hiina pahatahtliku tegevusega küberruumis.

Täpse sanktsioneeritute nimekirja leiab SIIT.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111