Jaga:
Autor: Külli Linde • 8. september 2020
Jaga:

Iduettevõtja: ära karda olla enesekindel, ära kahtle endas

Idufirma Cachet üks asutajatest Hedi Mardisoo jagamas enda iduettevõtjaks kujunemise lugu teel Naissaarele.
Foto: Sigrid Mölder
Female Founders Meetup sarja teine sündmus tõi augusti lõpus Naissaarele kokku 75 naisettevõtjat. Laval jagasid oma ettevõtjaks kujunemise lugu Karen K. Burns ja Hedi Mardisoo.

Iduettevõtte Visory kaasasutaja ja tegevjuht Karen K. Burns kasvas üles väikeses maakohas ning on alati unistanud Hollywoodi filmimaastikul töötamisest, jagas ta sündmusel. Selleks kolis ta pärast keskkooli lõpetamist Glasgow´sse, et filmi ja televisiooni õppida.

Üks hetk sai Karen aru, et Šotimaa pole päris õige koht, kust Hollywoodi edasi liikuda ja läks õppima hoopis Londonisse. Ta avastas, et ükski inimene ei suuda kunagi kokku koguda ja analüüsida miljoneid kaamera jäädvustusi, mis viis ta idufirma Visory loomiseni – tegu on SaaS platvormiga, mis kasutab kognitiivset masinintellekti, et kaameraid ennustavateks sensoriteks muuta.

Hedi Mardisoo on jagamismajanduse platvormide kasutajatele finantsteenuseid vahendava Cacheti kaasasutaja ja tegevjuht. Kui tavaliselt on idufirmades üks asutajatest tehnilisemate oskustega ja teine keskendub ärilisele poolele, siis Cachetis seda tehnilise teadmisega inimest ei olnud ja ülesannete jaotamine oli ebatraditsiooniline, rääkis ta kohtumisel. Nii vastutabki Hedi rahastuse leidmise ja toote välja arendamise eest ja firma teine kaasasutaja Kalle Palling keskendub partnerlusele ja äriarendusele.

Hedi sõnul on tema peamisteks huvideks andmed, valdkondi muutvad tehnoloogiad ja käitumuslik psühholoogia. Tal on enam kui 15 aastat erinevates suurfirmades töötamise kogemust, tööd on ta teinud näiteks panganduse ja IT-valdkonnas. Cacheti asustamislugu algas sellest, kui Hedi sai Kallega tuttavaks ja nad hakkasid koos arutama ettevõtte ideed. Pannes kokku Hedi huvi inimeste andmete vastu ja Kalle jagamismajanduse kogemuse, sündiski Cachet, mis tõstis muide äsja 1,1 miljoni eurose investeeringu.

Küsimustele vastavad Karen K. Burns ja Hedi Mardisoo:

Mis nõu te annaksite enda nooremale minale, kes täna alles alustab tööalast teekonda?

Karen K. Burns: Üks paremaid nõuandeid, mida olen viimastel aastatel saanud, pärineb minu abikaasalt, kes on öelnud, ära karda olla enesekindel, ära kahtle endas ja ära lase ennast kellegi ülbusel või halval suhtumisel rööpast välja viia. Maailmas on palju rohkem ebapädevaid inimesi juhtivatel kohtadel, kui julgeme ette kujutada. Selle kõige juures ära unusta olla siiski kahe jalaga maa peal. Seda ütleksin nooremale endale, kes ehk muretses liiga palju selle pärast, et kindlasti igas kastis n-ö linnuke oleks.

Seotud lood
Cachet kaasas 1,1 miljonit eurot
Anu Einberg: kui me kontoris enam pinksi ei mängi
Senine Veriffi personalijuht sai ärijuhiks ja asepresidendiks

Hedi Mardisoo: Tea, kuhu tahad välja jõuda, hoia pikka plaani silme ees ning korja kogemusi, sammudes omas tempos selle suunas. Ainus, mida kinnitaks üle: ära tee allahindlusi töökollektiivi osas, kelle seas viibid väga suure osa oma päevast. Seltskond, väärtused ja huumor peaks olema sellised, mis sobivad sinu omadega ning sind edasi viivad.

Mis on suurim tööalane takistus, mida on tulnud ületada?

Karen: Suurimad tööalased takistused on olnud seotud riikidega, kus olen elanud ja töötanud, samuti sealse töökeskkonnaga. Seega on need (takistused - toim) olnud pidevas muutuses. Näiteks töötasin Abu Dhabi filmikomisjonis, kus mu töö oli müüa Emiraate filmimissihtkohana. See oli kõige seksistlikum töökeskkond, mida ma kogenud olen.

Eestis on üks takistusi laste olemasoluga mitte arvestav ettevõtluskeskkond. Tallinnas lisaks ka elukeskkond, kus vastsündinu kõrvalt kas või minimaalselt konsultatsiooni tegemine ei ole riigi poolt lubatud, kus ei ole lasteaiakohti, piisavalt pikapäevarühmasid ja on palju koduseid töid, mis panevad koormuse nii lapsele kui vanemale.

Hedi: Kõige suurem tööalane takistus, millega olen pidanud silmitsi seisma, oli näha, kuidas inimesed, keda professionaalselt väga hindad, keskkonna mõjutusel oma väärtused ära kaotavad. Samas oli see üks parim õppetund minu elus.

Mis loob eeldused eduks?

Karen: Mina olen sellise termini nagu grit usku, mida eesti keeles võiks ehk tõlkida kui järjepidevust. Kannatlikkus, järjepidevus, kiire kohanemis- ja õppimisvõime võiksid olla need, mis loovad eduks eeldused.

Hedi: Edu eeldus on teha asja, millesse siiralt usud, samuti avatus ja julgus. Mitte karta oma unistuse nimel meeletult tööd teha, sest ka ebaõnnestumine on hea õppetund edu saavutamiseks. Teine eeldus on, et ära ole teiste inimeste vastu õel. Sa ei tea kunagi, kes sind tulevikus aidata võib. Kui silla maha põletad, on selle inimese abi kadunud.

Kui oluline on tugivõrgustiku olemasolu ettevõtjana edukas olemiseks?

Karen: Väga oluline. Seda ei saa üle tähtsustada. Esimesed investorid, kliendid, julgustajad, töötajad, toetajad, reklaamijad on kõik tugivõrgustikus olemas. Edukad ettevõtjad kasutavad oma tugivõrgustikku jätkusuutlikult ära.

Hedi: Me kõigi päevas on 24 tundi. Isegi nende, kelle puhul see nii ei tundu. Ülioluline on omada tugevat tugivõrgustikku, kes aitab sul hoida töö, eraelu ja puhkuse tasakaalu. Ettevõtlus ei peaks olema sprint, vaid pigem pikamaa jooks. Selleks on tasakaal meeletult oluline.

Faktid

Vaid 15% maailma idufirmadest on asutatud naiste poolt, kusjuures idufirmasid koondavas Eesti Asutajate Seltsis on meeste ja naiste suhe lausa 9:1.

Female Founders Meetup ehk naisasutajate kokkusaamine loodi Asutajate Seltsi ja sTARTUp Day poolt missiooniga luua kogukond ettevõtlikest naistest, kes saaksid omavahel arutada päevakajalisi teemasid ja olla üksteisele toeks.

Järgmised Female Founders Meetupid toimuvad 15.–16. oktoobril. Rohkem infot leiad sTARTUp Day ja sTARTUp Talks sotsiaalmeedia kanalitest.

Female Founders Meetup on ärifestivali sTARTUp Day ametlik kõrvalüritus. sTARTUp Day toimub juba viiendat korda 27.–29. jaanuaril 2021 Tartus ja veebivahendusel. Lisainfot leiad siit.

Kas ja miks soovitate osaleda sTARTUp Talks Female Founders üritustel?

Karen: Naisettevõtjaks olemisel on lisaks muudele ettevõtlusega seotud teemadele lisaks veel naistespetsiifilised teemad, mis on tihti seotud tööelu ja pereelu ühildamisega. Kahjuks teevad naised ikka veel suurema osa kodus vajaminevatest töödest. Lisaks on teemad seotud tervisega, nn naiste-meeste valdkondade suure segregeeritusega Eestis ja heade kontaktide puudumisega. Kõiki neid teemasid üritustel arutatakse ning adresseeritakse, samal ajal seda väga vajalikku omavahelist tugivõrgustikku üles ehitades.

Hedi: Kogunemistel õpib palju, leiab kontakte ning võimalikke partnereid, kellega koostööd teha.

FoundMe on 27.–29. jaanuaril 2021 toimuva ärifestivali sTARTUp Day ekslusiivne meediapartner. Meilt leiad parima valiku festivali ja selle kogukonnaga seotud lugudest.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111