Jaga:
Autor: foundME • 30. september 2020
Jaga:

Leedu idufirma õpetab õppijaid õppima

BitDegree ja Tartu Ülikooli töörühmad avakohtumisel.
Foto: Marje Johanson
Leedu idufirma asus koos Tartu Ülikooliga tõhustama e-õppe protsessi õppija jaoks.

Leedu idufirma BitDegree ja Tartu Ülikooli haridusteaduste instituut alustasid koostööprojekti, mis peaks märkimisväärselt suurendama e-õppe tulemuslikkust. Selleks uurivad ja arendavad nad avatud õppijamudelit, mis tähendab, et kogutakse kokku kõik nn digitaalsed jäljed õppija käitumisest digikeskkondades ja nende andmete tõlgendus tehakse õppijale endale reaalajas lihtsal viisil nähtavaks.

BitDegree asutaja ja tegevjuhi Danielius Stasiulise sõnul ei tähenda kaugõppevõimaluse pakkumine veel selle tegelikku toimimist. Erinevalt klassis toimuvast õppest ei ole õpetajal vahetut võimu õpilase üle, kes saab ühe hiireklõpsuga videosilla lihtsalt katkestada.

Et e-õpe toimiks, vajavad õpilased tema sõnul häid õpioskusi, sh eneseregulatsiooni oskusi. On teada, et õppimisel sõltub eneseregulatsioon mõtlemisoskuste, mõtlemisest mõtlemise oskuste, motivatsiooni ja emotsioonide reguleerimisest. Kahe viimase oskuse tõhusa toetamise kohta veebikeskkondades on aga seni vähe teaduslikke teadmisi.

Faktid

BitDegree on 2017. aastal asutatud Leedu haridustehnoloogia idufirma, mis pälvis tänavu märtsis ÜRO ülemaailmsel uuenduslike IKT-lahenduste konkursil World Summit Awards õppimise ja hariduse kategoorias kõrge tunnustuse.

Alanud projektis on eesmärk kahe aasta vältel välja arendada ja läbi katsetada avatud õppijamudel, mis toetab eneseregulatsiooni valdkondi kõigis õppimise etappides.

Kui õppija näeb ja mõistab, kuidas ta õpib, saab ta tõhusamalt juhtida kogu oma õpiprotsessi – nii mõtlemist, mõtlemisest mõtlemist, motivatsiooni kui ka emotsioone. Kuidas seda täpselt teha, on teadlaste ja arendajate ühine suur küsimus projekti esimesel aastal.

„See, et üks iduettevõte hakkab meie teaduspublikatsiooni ja nõustamise alusel innovaatilisi lahendusi looma, on väga positiivne nähtus. Tavaliselt toimub ka suurtes firmades innovatsioon paljuski kasutajakogemuse ja intuitsiooni pealt ning teaduspõhisus on pigem nõrk. Partnerlus Leedu eduka ettevõttega BitDegree on meeldiv erand. Loodame üheskoos välja arendada töövahendi, millega ka suured ja populaarsed interneti-õpikeskkonnad saavad võimaldada palju tõhusamat õppimist,“ kommenteeris Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudi professor Margus Pedaste.

Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudi meeskonda juhib professor Margus Pedaste ning rahvusvahelisse uurimisrühma kuuluvad teadlased, kelle töövaldkonnad ulatuvad õpetajaharidusest õpianalüütika ja haridusliku andmekaeveni.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111