Jaga:
Autor: foundME • 5. oktoober 2020
Jaga:

IT-ettevõtja: Eesti peab Valgevene ja Ukraina IT-ettevõtteid ligi meelitama

RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse esimees Artem Umanets.
Foto: RIA.com Marketplaces
Seoses Valgevenes toimuva revolutsiooni ja Ukraina keerulise majandusliku olukorraga peab Eesti leidma viisi, kuidas nende riikide IT-spetsialiste ligi meelitada. Vastasel juhul võidavad sellest Läti ja teised riigid, on veendunud RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse esimees Artem Umanets.

„Valgevenes tekkinud olukorra tõttu otsivad paljud ettevõtjad võimalusi viia oma IT-ettevõtted Eestisse. Valgevene e-residendid on avanud Eestis 163 ettevõtet, kuid seoses riigi olukorraga otsivad ka paljud teised ettevõtjad enda firmadele uut kodu. Eesti saab neile seda võimalust pakkuda ning IT-sektori uuele tasemele viia,“ ütles Umanets ettevõtte teates.

„Eesti ärikeskkond ja edukas e-residentsuse kogemus muudavad selle paljudele Valgevene IT-ettevõtetele ihaldatud sihtmärgiks. See annab ka uue impulsi Eesti IT-sektori arengule, suurendab maksude laekumist ja toob kaasa muid eeliseid," sõnas Umanets.

Umanetsi sõnul on Läti ja teised riigid valmis Valgevene IT-ettevõtetele n-ö uut kodu pakkuma. Juba 197 Valgevene IT-ettevõtet on teatanud Lätti, Leetu ja Poolasse kolimisest.

„Poola käivitas programmi Poland Business Harbour, mis aitab IT-spetsialistidel riiki kolida. Tänu sellele kampaaniale saavad IT-spetsialistid tööviisa lihtsustatud korras. Leedu on samuti valmis pakkuma IT-ettevõtetele võimalust riiki kolida ja Vilniuse tehnopargis töötada. Läti vaatab aga IT-spetsialistide elamislubade taotlusi üle kiirendatud korras. Kas Eesti teeb midagi selles suunas?“ küsis Umanets.

Eesti IT-spetsialistidele potentsiaalikas paik

Umanetsi sõnul on Eestis olemas kõik võimalused puuduvaid IT-töötajaid juurde saada. „Eestis on suurepärane e-residentsuse programm, kuid sellest ei piisa. Tuleb lihtsustada ajutiste elamislubade väljastamist Valgevene ja Ukraina IT-spetsialistidele ja nende perekonnaliikmetele," sõnas Umanets.

Faktid

RIA.com Marketplaces OÜ haldab Ukrainas kinnisvaraportaali dom.ria.com ja automüügiportaali auto.ria.com.

Alates 2018. aastast on ettevõte Eesti e-kaubanduse liidu liige ning alates 2020. aastast Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ITL liige.

Riigis viibimise perioodi peaks tema sõnul pikendama 90 päevast poole aastani. "Lisaks peab soodustama seda, et kõikide riikide IT-spetsialistid saaksid probleemideta pikaajalise aastase viisa. Lisaks tuleb lihtsustada ja kiirendada pangakontode avamist. Kui need inimesed tulevad meie juurde, peame nendesse ettevõtetesse investeerima. Tulevikus toovad need IT-ettevõtted riigieelarvesse miljoneid, kui mitte kümneid miljoneid eurosid. Maasikakorjamine sellist raha sisse ei too,“ toonitas Umanets.

...

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111