Jaga:
Autor: foundME • 18. detsember 2020
Jaga:

UpSteam koondas ja sulges äri ühel turul

Arenduses olev autopesu pakkuv elektrijalgratas.
Foto: UpSteam
Mobiilset autopesu pakkuv UpSteam prognoosib käesoleva aasta kasvuks ligi 30%. Paraku tuli ettevõttel ka novembris koondada ja äri ühel turul sulgeda.

Kuna pandeemia on suure osa ettevõtte prognoositud kasvust ära söönud, siis otsustati lükata rahakaasamise plaanid edasi. Kuigi ettevõtte asutaja Martin Kristerson tunnistab, et COVID-19 on pidurdanud nende kasvu, siis püsib ta ikkagi positiivsena.

“Novembris pidime tegema mitmeid raskeid otsuseid s.h Poola turu sulgemine ja mõne võtmemeeskonna liikme koondamine. Laienemise ja vähemtähtsate äritegevuste ajutine peatamine aitab meil hoida teravamat fookust Eesti ja Soome turu kasvatamisele. Täna kogume rohkem kliendi tagasisidet kui eales varem, mistõttu oskame paremini mõista, mida meie kliendid meilt ootavad ning kuidas kiirendada kasvu avatud turgudel.”

Meeskond näeb probleemses olukorras sellegipoolest võimalust ning valmistub uute lahenduste teostamisteks. Lisaks teatas UpSteam, et alustas käesoleva aasta augustis koostööd Norra e-jalgrataste tootjaga CityQ.

Projekti eesmärk on muuta autopesutööstus rohelisemaks töötades välja spetsiaalne elektriline pesuratas ning viia UpSteam´i tehnoloogiline platvorm järgmisele tasemele.

“Lisaks ärilistele mõjudele teeme kõvasti tööd sotsiaalsete ja ökoloogiliste initsiatiivide nimel. Oleme võtnud eesmärgiks toetada süsinikuneutraalsust ja propageerida vee kokkuhoiu vajalikkust, mille läbi tasakaalustada kogu autopesu tööstuse mõju keskkonnale," selgitas Kristerson.

Peale selle, et UpSteam säästab oma “veeta autopesu” tehnoloogiaga vett, loodetakse sellega teha ka järgmine samm süsinikuneutraalsuse suunas. Kolm aastat kestva projekti eelarve on 1,4 miljonit eurot, mis jaotub võrdselt pooleks UpSteami ja CityQ vahel. Projekti nimega Green ICT rahastab EAS ja Norway Grants.

Arenduses olev autopesu pakkuv elektrijalgratas.
Foto: UpSteam

Tänu Norra Green ICT toetusele on neil piisavalt resursse, et digitaliseerida autopesu protsessi veelgi ning luua targemaid lahendusi kasutajate aktiivsuse suurendamiseks.

Oluline õppetund on Kristersoni sõnul olnud asjaolu, et keskmine eestlane pesebki autot umbes kolme kuu jooksul ning selleks, et luua lojaalseid suhteid klientidega, peavad nad ehitama tarbimisharjumustele toetuva meeldetuletussüsteemi. “Meil ei ole otseselt vahet, kas klient peseb iga kahe nädala tagant või paar korda aastas. Meie eesmärk on disainida oma teenus ja platvorm selliselt, et need paar autopesu aastas toimuksid UpSteamiga," selgitas Kristerson.

UpSteam on 2017. aasta veebruaris tegutsemist alustanud Eesti iduettevõtte, mis pakub liikuvat autopesuteenust ühendades omavahel autoomanikud ja mobiilsed autopesijad.

Ettevõtte asutajad on Martin Kristerson, Valjo Kütt ja Aleksis Anijärv. 2018. aastal osales UpSteam Eesti suurimal äriideede konkursil Ajujaht, kus jõuti kolme parema hulka. 2019. aastal tuli UpSteam turule autopesu mobiilirakendusega, veeta autopesu tootega, laieneti Helsingisse ja kaasati Funderbeam platvormil 1 miljon eurot.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli foundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111