Jaga:
Autor: Laura Reiter • 5. september 2022
Jaga:

Metaversumist saab ettevõtete jaoks tulevik, TikTok on täna aga hõrk olevik

Rahvusvahelistele Google Adsi kampaaniatele ja äppide turundamisele keskendunud agentuuri ePPC asutaja ja strateegiajuht Karl Pae.
Foto: Andres Haabu
Oma brändi turundamisel ja klientideni jõudmisel tasub metaversumi asemel täna hoopis TikTokile keskenduda, soovitab digiturundusagentuuri ePPC asutaja ja strateegiajuhi ning tänavuse Aasta Digitegu žüriiliikme Karl Pae.

Küsimustele vastab ePPC asutaja ja strateegiajuht Karl Pae:

Kas ja kuidas muudab metaversumi tulek digiturundust?

Metaversum pole hetkel veel performance marketingi poolt muutnud, pigem on seal olnud mõningaid katsetusi erilahendustega, et oma brändi uuenduslikuna näidata. Kindlasti tekivad mingil hetkel ka n-ö standardlahendused, aga praegu midagi veel ei paista. Virutaalreaalsus ja liitreaalsus on olnud teemaks juba enne interneti tulekut ja aastaid on räägitud, et kohe-kohe tuleb revolutsioon, aga siiamaani seda veel pole.

Seotud lood
Turundus idufirmas: rööpaid pole, kaart on vilets ja kompassi jaoks pole raha, ent võimalused on piiritud
Kuidas müüa 10 miljoni eest linnumaju, mida veel olemas ei ole

Vahepeal tuli aga näiteks TikTok ja jõudis märkamatult ülisuure hulga inimesteni väga lühikese ajaga. Seda seetõttu, et see oli reaalselt massidele huvitav ja sinna oli põhjust aina tagasi minna. See hakkas kohe ka digiturundust mõjutama.

Kui mõni metaversum jõuab kord massideni, siis see kindlasti hakkab ka turundust tugevalt mõjutama. Digiturundajal tasub praegu olla uudishimulik ja teemat uurida. Metaversumi asemel soovitaks uurida, kuidas TikToki ära kasutada, sest näen, et paljudel on jätkuvalt väärarvamus, et see on ainult lastele. Tuleviku peale mõeldes ei tasu olevikku ära unustada.

Millised on teie arvates täna digiturunduse peamised väljakutsed?

Üks suur väljakutse on see, et kuidas tulemusi korralikult mõõta, eriti kui võtta arvesse viimaseid liikumisi suurema privaatsuse suunas. Google’i, Meta ja teiste platvormide masinõppe lahendused töötavad täpselt nii hästi, kui hea sisend neile antud on.

Keskmine Eesti reklaamija pole sellega veel väga palju kokku pidanud puutuma, kuid äpid said Apple’i muudatuste raames endale korraliku külma duši kaela ning oli näha, et tulemused kukkusid paljudel märgatavalt.

Samuti on probleeme olnud neil, kes on GDPRi reegleid rangemalt järginud ja pole suutnud oma küpsiste aktsepteerimise lahendust väga mõistlikult lahendada. Kogu see valdkond on väga tehniline ja enamasti turunduses vastavad tehnilised teadmised puuduvad ja arendajatel pole täpset arusaama, mida turundajatel vaja on.

Teine suur teema on sisu loomine. Kui varasemalt võis hea sihtimise korral üpris suvalise reklaamiga edu saavutada, siis nüüd on loovlahendus aina olulisem ja sihtimine rohkem AI töö. Igal keskkonnal on omad nüansid ja lihtsalt ühe telereklaami erinevatesse kanalitesse saatmine suure tõenäosusega häid tulemusi ei too. Praegu ongi kohati kõrvuti mitu kuud tehtud kallis produktsioon ja mõne influencer’i telefoniga tehtud video ning see influencer’i tehtud video töötab seejuures tõenäoselt paremini.

Need kaks teemat on väga erinevad ja eeldavad täiesti erinevaid oskusi, mis paneb digiturundaja keerulisse positsiooni.

Millised digitööd on teile viimastest aastatest enim silma jäänud (seda nii Eestist kui välismaalt)?

Otsingureklaamide eripära on, et ega need väga silma ei jää. Silma jäävad suure eelarvega tööd, mis laia sihtrühma sihivad.

Monday.com ja etoro YouTube’i reklaamid tulevad esimesena meelde. Mõlemad on head näited, kus ühelt poolt ehitatakse brändi, kuid teiselt poolt toovad need mõlemad ka kohe müüki. Soovitan vaadata nende YouTube’i lehti ja sorteerida videod vaatamiste järgi. Kõige suuremate vaatamiste arvuga videod on tõenäoliselt reklaamid.

Faktid

Aasta Digitegu 2022 selgub digiturunduse aastakonverentsil Best Internet 2022, mis toimub juba 20.-21. septembril Tallinnas Eesti Filmimuuseumis.

Vaata konverentsi infot ja programmi SIIT.

Osta soodushinnaga pilet juba täna SIIT. Soodushind kehtib veel vaid 12. septembrini.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111