Jaga:
Autor: foundME • 20. märts 2023
Jaga:

GScani müüonskannerid näitavad Paldiski tuumareaktorite sisemust

Marek Helm GScani seadme prototüübiga.
Foto: Andras Kralla
Eesti süvatehnoloogia ettevõte GScan alustab aprillis Paldiski tuumaobjekti läbivalgustamist müüonskanneriga. Riigiettevõtte AS A.L.A.R.A. ja GScani vahel sõlmitud 1,67 miljoni euro suuruse lepingu tulemusel valmivad Paldiski reaktoritest detailsed 3D-kujutised, mille abil saab reaktorid lammutada ja tuumajäätmed turvaliselt lõpphoidlasse paigutada.

GScani patenteeritud tehnoloogia rakendab ohutut ja looduses esinevat müüonkiirgust, mis samas võimaldab näha materjalidest läbi paremini, kui ühegi teise tehnoloogiaga. “Paldiski tuumaobjekt on eriline: kunagised n-ö õppeallveelaevade 50meetrised korpused koos kahe ehtsa tuumareaktoriga on valatud betooni. Korpuste ümber on ehitatud raudbetoonist sarkofaag. Tänu müüonkiirguse detektorile muonFLUX Infra on maailmas esmakordselt üldse võimalik selliste mõõtmetega objektist luua umbes 10 cm täpsusega 3D kujutist,” sõnas GScani tegevjuht Marek Helm. „Tuumaallveelaevade läbivalgustamise projekt on meie jaoks märgiline, et esitleda laiemalt GScani patenteeritud tehnoloogiat ja aidata üle maailma kaardistada kriitilise infrastruktuuri, näiteks sildade ja muude suuremõõtmeliste rajatiste ohutust.”

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111