Jaga:
Autor: Indrek Lepik • 29. jaanuar 2024
Jaga:

Patsifism on privileeg: NATO kiirendisse pääsenud Tartu idufirma kaitsetööstust ei pelga

Seesama metallkarp peaks asendama suuri sisepõlemismootoreid, näiteks kaitsejõudude relvastusse kuuluvates droonides. Pildil GaltTeci tehnoloogiajuht Laura Elise Arvisto ja tegevjuht Glen Kelp.
Foto: Jassu Hertsmann
Tartu Ülikooli vilistlaste teadustööst välja kasvanud GaltTec on ainus Eesti ettevõte, mis pääses NATO kaitseinnovatsioonikiirendisse DIANA.

Milremi eestvedaja Kuldar Väärsi lausus möödunud aastal kullafondi läinud sõnad, mille järgi on finantsasutuste silmis kaitsetööstusesse raha paigutamine kui hasartmängudesse või prostitutsiooni investeerimine. Teisisõnu on Euroopas suur mure: ehkki kontinent seisab viimase kolme kümnendi suurima sõjaohu ees, ei taha keegi eriti anda raha tööstusele, mis peaks Vene karu eest kaitsma.

Selle aasta alguses käivitus aga ametlikult NATO innovatsioonikiirendi DIANA, mis käsikäes alliansi innovatsioonifondiga peaks aitama seda probleemi vähemalt osaliselt lahendada. Aasta alguses läks käima esimesena just Tallinnas asuv kiirendi, mis on esialgu üks viiest omataolisest.

“Konkurents oli väga tihe, üle 1300 avalduse seast valiti 44 ettevõtet,” selgitas Eesti kiirendi ja Tehnopoli Startup Inkubaatori juht Kadri Tammai. Eesti osa neist 44 ettevõttest on 9 tiimi, kellest üks on Tartust pärit GaltTec.

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111