Jaga:
Autor: Enn Tosso • 3. juuni 2024
Jaga:

Mitusada ingelinvestorit korraga Tallinnas – mida nad nägid ja mida neilt õppida?

Üle Euroopa kokku sõitnud ettevõtjatele esines teiste seas Bolti kaasasutaja Martin Villig, kes tegutseb ka ise idufirmade investorina.
Foto: Edmond Mäll / EstBAN
Euroopa äriinglite kongress tõi mai lõpus Tallinna mitusada investorit. Nii mõnigi neist sattus Eestist vaimustusse, sest siin tahab partnereid leida kogu üleilmne iduettevõtjate kogukond.

Äripäeva ajakiri Investor uuris EBANi kongressi väisanud Soome, Rootsi ja Eesti ingelinvestoreilt muljeid ning selgus, et täitusid nii ootused leida ärikontakte kui ka teha investeeringuid.

“Tallinnas võib olla suurim alustajatest ettevõtjate tihedus Euroopas, aga võib-olla ka globaalselt,” kinnitas kunagine F-Secure´i looja Risto Siilasmaa. Ta on investeerinud enam kui 50 ettevõttesse, millest viis on tõusnud ükssarviku staatusesse ning veel mitu on sinna teel.

Rootsi investor Nora Bavey ootas kongressilt innovatsiooni ja võrgustiku loomise võimalust. “Kongress andis tunnistust Eesti kasvavast silmapaistvusest Euroopa tehnoloogilise jõukeskusena,” sõnas ta. “Eriti avaldasid mulle muljet üksikasjalikud ülevaated selle kohta, kuidas Eesti digitaalne infrastruktuur võimaldab idufirmadel kiiresti kohaneda või laieneda vastavalt vajadusele,” selgitas ta.

Eestlasest ingelinvestor Kaur Lohk sõnas, et äriingli üks rolle on varajases staadiumis ettevõtjate abistamine. “Tulen aitama alustavaid ettevõtteid, aitan leida õigeid kontakte, kuna mul on rahvusvahelise äri tagapõhi. See pole klassikaline äri, kus on vaja hirmsaid strateegiaid, vaid ma aitan noortel inimestel oma esimesi samme teha. Võib-olla saan tulu ka, ent enamik äriingleid ei ole siin väljas kui haid,” kirjeldas Lohk oma tegevust ingelinvestorina.

Tema investeeringud algavad isegi neljakohalistest summadest, mistõttu julgustas Lohk investeerimisega alustama. “Selleks ei pea olema miljonär, et alustada, ingelinvestorid pole mingi hirmuäratav ülirikaste eksklusiivne klubi,” lisas ta.

Mida peab investoritega suheldes arvesse võtma, kuidas valida iduettevõtteid oma portfelli, mille järgi tunda ära tulevast ükssarvikut, seda loe pikemalt Äripäeva ajakirjast Investor.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111