Jaga:
Autor: Johannes Tammekänd • 2. detsember 2020
Jaga:

Süvavõltsingute paljastaja: näotuvastus lõhuks e-häälte usalduse sootuks

Tegelikkusega manipuleerivad n-ö süvavõltsitud videod muutuvad tänu tehisintellektile üha realistlikumaks ja nende loomine üha odavamaks, mis avab ukse uut tüüpi valeinfo levikuks, mille tagajärjed võivad olla laastavad. Foto on tehtud uudisteagentuuri AFP toimetuses, kus ajakirjaniku arvutis on kõrvuti originaalvideo ja igaühele kättesaadavate vahenditega tehtud võltsing.
Foto: AFP/Scanpix
Näotuvastuse kasutuselevõtuga e-hääletamisel kaasneksid nii tehnoloogilised kui ka julgeolekupoliitilised turvariskid, kirjutab süvavõltsinguid tuvastava tehnoloogiaettevõtte Sentinel tegevjuht ja Eesti riikliku innovatsiooniprogrammi Accelerate Estonia infosõjavastase lahenduse projektijuht Johannes Tammekänd.

Hiljuti tõi endine väliskaubandus- ja IT-minister Kaimar Karu praeguse ministri Raul Siemi ettepanekule - hakata e-valimistel hääletajaid kaameraga tuvastama - keskenduvas analüüsis välja, et igasugune otsus muuta hetkel toimivat e-hääletamise süsteemi peab olema kaalutletud. See peab lähtuma konkreetselt defineeritud probleemist ja selle olulisusest, uue lahenduse juurutamise kuludest ning muutusega kaasnevatest turvariskidest.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111