Jaga:
Autor: foundME • 15. mai 2020
Jaga:

Idufirma HUUM kasvatas eriolukorra ajal müük 221 protsenti

Märtsikuus, kui globaalne kriis süvenes, kasvas Eesti idufirma HUUM müük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes koguni 221 protsenti.
Foto: HUUM
Kui koroonakriisis on paljud ettevõtted majandusraskustes, siis Eesti kerisetootja HUUM on suutnud oma läbimüüki hoopis mitmekordistada.

Tartus tegutseva ettevõtte müük kasvas käesoleva aasta esimese nelja kuuga mullusega võrreldes 68 protsenti. Kasv tuli peamiselt keriste suurenenud ekspordist Mandri-Euroopasse ja Suurbritanniasse. Märtsikuus, kui globaalne kriis süvenes, kasvas Eesti idufirma müük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes koguni 221 protsenti. Plahvatuslikult kasvanud läbimüügi põhjustas karantiiniaeg, mis pani inimesi saunu ehitama.

Veebipoe EstonianSaunas.com tegevjuhi Anni Oviiri sõnul on koju sauna ehitamine paljudes Lääne-Euroopa riikides tõusev trend. Eriti entusiastlikeks saunafännideks on osutunud britid „Britid on seni pidanud sauna luksuseks, mida saab kogeda ainult spaas. Nüüd aga on näha, et meie mõistes täiesti tavapärastest saunadest on ka seal saamas normaalsus. Briti kuulsused, nagu David Beckham, on aidanud Inglismaal kodusaunu populariseerida ja tänavu on need saareriigis kohe eriti kõrgesse hinda läinud,“ selgitas Oviir.

Puuküttega HUUMi kerise ostnud Briti ettevõtja Chris Davies on üks neid, kes kasutas pikemat kodus olemist ära ja rajas omale puuküttega kerisega sauna. „Mul oli siis rohkem aega ja oma tervise hoidmine, nii vaimselt kui füüsiliselt, on ju tähtsam kui kunagi varem. Seetõttu otsustasingi endale sauna ehitada,“ sõnas Davies.

Ettevõtte toodangust tegidki märtsis suurima kasvuhüppe just puuküttega saunakerised. Ootamatult kerkinud nõudlus keriste järele põhjustas tootmises isegi ajutise tooraine puuduse. Osaühingu HUUM turundusjuhi Helena Helendi sõnul esines neil kerisekivide hankimisel väikeseid viivitusi, kuid ettevõte on leidnud häid viise, kuidas kive kiiremini varuda ja töödelda.

„Kerisekivid on sauna kõige olulisem kujunduselement, sestap tuleb neid hoolikalt valida. Eelistame kasutada oliviin-doleriidina tuntud subvulkaanilist kivimit, mis ümardatakse ja poleeritakse, et tagada kerise optimaalne kuumus ja aur. Me ei saa lubada järeleandmisi leili kvaliteedis ja selleks vajame õigeid kive,“ selgitab Helendi.

Vaatamata puuküttega keriste hüppeliselt tõusnud nõudlusele, on ettevõtte kõige populaarsemad tooted endiselt elektrilised kerised. Seda eriti nüüd, kui turule on toodud kaks uut, spetsiaalselt korterite jaoks mõeldud eriti õhukest WiFi-ühendusega elektrikerist, mida saab juhtida mobiilirakendusest.

Ettevõtet saatis suur edu ka mullu novembris, kui idufirma kogus ühisrahastuskampaaniaga vähem kui nädalaga 566 000 eurot. „Nii nagu Eestit tuntakse praegu e-residentsuse ja digiteenuste eksportijana, võiksime tulevikus olla hinnatud saunade eksportöörina. Nõudlus on igal juhul kasvutrendis,“ märkis Helendi. Ka Oviir on kindel, et kodusaunade populaarsuse kasv Euroopas jätkub.

HUUM asutati 2014. aastal. Eelmise aasta neljandas kvartalis oli ettevõtte käive 331 500 eurot, firmas töötas 12 inimest.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111