Jaga:
Autor: Tarmo Virki • 27. detsember 2023
Jaga:

Mis on startup ja kuidas see erineb tavalisest ettevõttest?

Jaanuari lõpus toimub Tartus üks suurimaid Eesti startup-üritusi: sTARTUp Day
Foto: Kiur Kaasik
Startup ja idufirma on sõnad, mida kuuleme sageli meedias, ärimaailmas ja tehnoloogiasektoris. Aga mis see täpsemalt tähendab ja kuidas see erineb tavalisest ettevõttest?

Üks tuntumaid startupi definitsioone on pärit Steve Blankilt, kes on edukas ettevõtja ja õppejõud. Tema sõnul on startup "ajutine organisatsioon, mis on loodud otsima korduvat ja skaleeritavat ärimudelit".

See tähendab, et startup ei ole lihtsalt väike või algusjärgus ettevõte, vaid selline, mis otsib uut ja innovaatilist viisi, kuidas luua väärtust oma klientidele ja teenida kasumit. Jäätisetootja või parkimiskohtade pakkuja on harva startup.

Startup ei ole veel leidnud oma lõplikku kuju ega kindlat turunišši, vaid katsetab erinevaid ideid, tooteid, turge ja strateegiaid, et leida sobivaim kombinatsioon. Suunamuutused ehk pivotid on lahutamatu osa startupi elust.

Startupi eesmärk on kasvada kiiresti ja saavutada suur mõju oma valdkonnas või ühiskonnas. Selleks peab startupi ärimudel olema korratav ja skaleeritav. Korratav tähendab, et startup suudab pakkuda oma toodet või teenust paljudele klientidele ilma kvaliteeti kaotamata. Skaleeritav tähendab, et startup suudab suurendada oma tootmist ja tulu ilma oluliste kulude suurenemiseta.

Bolt, Airbnb ja Spotify on tuntud startupid, mis on leidnud korratavad ja skaleeritavad ärimudelid, mis muudavad transpordi, majutuse ja muusika tarbimise viise.

Startup on institutsioon, mis on loodud looma uut toodet või teenust ebakindlates tingimustes.
Eric Ries, autor ja konsultant

Tavaline ettevõte seevastu ei otsi uut ärimudelit, vaid tegutseb juba olemasoleva ja tõestatud ärimudeli alusel. Tavaline ettevõte ei pea katsetama ega kohanema nii nagu startup, vaid keskendub oma toote või teenuse kvaliteedi parandamisele, oma klientide hoidmisele ja oma turuosa suurendamisele. Tavalise ettevõtte eesmärk on olla stabiilne ja kasumlik, mitte tingimata kiiresti kasvada või muuta maailma.

Näiteks Saku, Tallink ja Selver on tuntud ettevõtted, mis on juba ammu leidnud oma ärimudelid ja positsioneerinud end kindlalt oma turgudel.

Startup on ettevõte, mis on loodud kiireks kasvuks.
Paul Graham, Investor

Startupid ja tavalised ettevõtted erinevad ka oma riskiastme, rahastamise, juhtimise ja kultuuri poolest.

Startupid on riskantsemad, sest nad ei tea, kas nende ideed on elujõulised ja kas nad suudavad leida piisavalt kliente ja tulu. Startupid vajavad tavaliselt välist rahastamist investoritelt, kes ootavad suurt tootlust oma investeeringule. Startupid on ka paindlikumad ja dünaamilisemad, sest nad peavad kiirelt õppima ja muutuma vastavalt turu nõudmistele ja võimalustele. Startupid on ka innovaatilisemad ja loovamad, sest nad püüavad lahendada uusi või olemasolevaid probleeme uutel viisidel.

Tavalised ettevõtted on vähem riskantsed, sest nad juba teavad, et nende ärimudel toimib ja et neil on lojaalsed kliendid ja stabiilne turg. Tavalised ettevõtted rahastavad end peamiselt oma tuludest või laenudest, mitte investoritelt. Tavalised ettevõtted on ka jäigemad ja formaalsemad, sest neil on kindlad protsessid, reeglid ja hierarhiad, mis reguleerivad nende tegevust. Tavalised ettevõtted on ka vähem innovaatilised ja loovad, sest nad peavad järgima oma traditsioone ja standardeid, mis on juba tõestanud end turul.

Kokkuvõttes võiks öelda, et startup on eriline liik ettevõttest, mis otsib uut ja murrangulist viisi, kuidas luua ja pakkuda väärtust oma klientidele ja ühiskonnale. Startup ei ole veel leidnud oma lõplikku kuju ega kindlat turunišši, vaid katsetab ja kohaneb pidevalt, et leida korratav ja skaleeritav ärimudel. Startup erineb tavalisest ettevõttest oma riskiastme, rahastamise, juhtimise ja kultuuri poolest.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111