Jaga:
Autor: foundME • 22. mai 2020
Jaga:

71% tehnoloogiafirmade töötajatest ei soovi enam kontorisse naasta

Peamiste kaugtöö eelistena toovad töötajad välja, et paindlikum töökorraldus aitab neil hoida kokku aega, suurendab produktiivsust ja loovust ning aitab ka paremini tööle keskenduda.
Foto: Shutterstock
Enam kui pooled eestimaalastest sooviksid jätkata osaliselt kaugtöö tegemist ja töötada varasemast rohkem kodukontorist, IT-sektori töötajatest soovib seda aga koguni 71%.

Koroonakriisist tingitud eriolukorra tõttu on viimased kuud paljudele kontoritöötajatele loonud võimaluse töötada paindlikumalt kui kunagi varem. CVKeskus.ee läbi viidud värskest küsitlusest, kus osales üle 3100 töötaja, selgub, et rohkem kui iga teine töötaja (53%) ei soovigi enam täielikult kontoritööle naasta ja ootab kaugtöö võimaluse jätkumist. 3% vastanud töötajatest tõi välja, et nad töötasid juba varasemast ajast täielikult kodukontorist.

Peamiste kaugtöö eelistena toovad töötajad välja, et paindlikum töökorraldus aitab neil hoida kokku aega, suurendab produktiivsust ja loovust ning aitab ka paremini tööle keskenduda.

Seotud lood
8 põhjust, miks Eesti tipptegija kriisi üle rõõmustab
Hardi Kinnas: lihtsalt tagasi kontorisse? Mõttekoht!
MySpotit tõi turule kontorijagamise platvormi

Tööturul suureneb kaugtöö osakaal

Vastukaaluks ei näe 28% töötajatest vajadust kaugtöö suurendamise järele ja 16% töötajatest leidis, et kaugtöö olemasolu ei ole nende jaoks tähtis. Ootuspäraselt on töö tegemisest kodukontorist kõige vähem huvitatud töötajad, kelle töö iseloom ei võimaldagi kaugtööd teha – töötajate vastustest tulenevalt on sellised sektorid mehaanika, ehitus, logistika, tootmine ja toitlustus.

"Viimastel kuudel on toimunud maailma suurim kaugtöö eksperiment, mis on meid õpetanud ja harjutanud töötama virtuaalselt,“ kommenteeris värsket uuringut CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. „Kuigi päev-päevalt avanevad võimalused naasta kontoritesse tagasi, siis tõenäoliselt on tööturul toimunud suur hüpe edasi ja kaugtöö osakaal, võrreldes varasema ajaga, kasvab märkimisväärselt.“

Kuigi päev-päevalt avanevad võimalused naasta kontoritesse tagasi, siis tõenäoliselt on tööturul toimunud suur hüpe edasi ja kaugtöö osakaal, võrreldes varasema ajaga, kasvab märkimisväärselt.
Henry Auväärt, CVKeskus.ee turundusjuht

Kõige enam on paindlikuma töö võimaluse säilimisest huvitatud turundus- ja IT-sektori töötajad – tervelt üle 70% antud sektori töötajatest (vastavalt 78% ja 71%) sooviksid edaspidi töötada rohkem kodukontorist. Nii turundajad kui ka IT-spetsialistid toovad peamise põhjusena välja aja kokkuhoiu. Lisaks leidis rohkem kui viiendik (22%) turundussektori töötajatest, et nad on kaugtööd tehes loovamad ja produktiivsemad.

Kuus juhti kümnest soovib kodus töötada

Kaugtöö võimaluse säilimisest on huvitatud ka kaks kolmandikku finantssektori töötajatest ja 60% juhtidest. Müügisektori töötajatest sooviksid edaspidi rohkem kaugtööd teha 53% vastanutest ja haridussektoris täpselt pooled vastanutest.

Asukohtade lõikes soovivad kaugtööd teha kõige rohkem Lääne-Eesti töötajad (sh Pärnumaal ja saartel), kus pea kaks kolmandikku (65%) töötajatest sooviks edaspidi töötada rohkem kodukontorist. Lõuna-Eestis (v.a Tartumaa) sooviks teha rohkem kaugtööd 57% töötajatest, pealinnas 56% ja Tartus 47%.

Värbamisrakenduse MeetFrank maikuu tööturu ülevaatest selgus, et kaugtöö tegemise võimalust pakutakse kõige enam PR-, turundus- ja meediavaldkonnas uut tööd otsivatele inimestele. 23% valdkonna tööpakkumistest võimaldab kodukontorist töötada. Kõige vähem, kõigest 7% töökohtadest, mis on seotud klienditoe tööga, on kaugtööks sobilikud. Kõigis ülejäänud sektorites on see näitaja 10-14%.

Kui aktiivsete tööotsijate arv on kasvanud, siis tööpakkumiste arv on pigem kahanenud. 27 727 rakenduse kasutajast Eestis otsib aktiivselt tööd 12,4%. Ehk konkurents töökoha leidmisel on tihe kõigis sektorites. Kõige lihtsam on tööd leida IT-sektoris, selgub MeetFranki ülevaatest. Valdkonna spetsialistide järgi on endiselt suur nõudlus.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111