Jaga:
Autor: Signe Sillasoo • 3. juuni 2020
Jaga:

Ettevõtte präänik: miks anda töötajatele optsioone?

Optsiooni peamine väärtus on Hedman Partners´i partneri ja advokaadi Valter Võhma sõnul see, et töötaja tunneb suuremat seost selle firmaga, kus ta töötab.
Foto: Hedman Partners
Kui ettevõtjal ei ole ettevõtte algusaastatel võimalik maksta töötasu või tuleb kriisis, nagu praegu, palka kärpida, siis on töötajatele optsioonide andmine üks võimalus.

„Eks optsioon ole üks põhjustest, miks paljud talendid tahavadki iduettevõttega ühineda. Ühest küljest on see maailmavallututamine ja tore seltskond, aga teisest küljest ka see, et kui ettevõttel läheb hästi, siis saavad ka töötajad sellest osa,“ mainis saatejuht Enn Metsar FoundME.io podcast´is.

Seotud lood
Moderan kaasas üle veerand miljoni euro ning laieneb välisturgudele
Iduettevõtja seitse võimalust raha kaasamiseks

Eestis on näiteid selle kohta küll: „Algas see kõik ju Skype´ga. Seda müüdi mitu korda edasi. Mõned Eesti asutajad said sellest hüve ja omakorda investeerisid meie praegustesse kolmanda põlvkonna start-up´idesse seda raha edasi,“ sõnas Metsar ja tõi näiteks TransferWise´i, mis on olnud väga edukas ja firma esimestele töötajatele juba ka kasumlik.

„Funderbeam´is on mul optsioonidele kaks vaadet – üks on see, et Funderbeam´i töötajad on osa meie omanikkonnast. Meil on juba teine optsiooniring käimas. Meie optsioonid on kolmeaastased. Esimene ring on meil töötajatele ära jagatud, uus ring on toimumas. Ja teine põhjus, miks Funderbeam optsioonidega seotud on, on see, et meil on ehitatud selline platvorm, kus töötajate osad on võimalik kaubeldavaks muuta, kas siis ettevõtte siseselt või juba platvormil,“ rääkis Funderbeam´i asutaja ja juht Kaidi Ruusalepp podcast´is sellest, kuidas nende firmas on optsioonide osa lahendatud.

„Anda tükikene ettevõttest töötajatele ja muuta nad seeläbi osaks osanike perekonnast. See on suur väärtus,“ lisas Ruusalepp.

Optsioonide kirju maailma

Ka Hedman Partners´i partneri ja advokaadi Valter Võhma sõnul on optsioonid firmadele hea võimalus: „Optsiooni peamine väärtus on see, et töötaja tunneb suuremat seost selle ühinguga, kus ta töötab. Ta ei ole pelgalt palgatöötaja, vaid ta on ka optsiooni läbi tulevane osanik või vähemalt saab kasu ettevõtte kasvust,“ lausus ta.

Anda tükikene ettevõttest töötajatele ja muuta nad seeläbi osaks osanike perekonnast. See on suur väärtus.
Kaidi Ruusalepp, Funderbeam´i asutaja ja juht

Õiguslikus mõttes on optsioone ja võimalusi, kuidas neid firmades antakse, Võhma sõnul väga erinevaid. „Mõned firmad eelistavad sellist lähenemist, kus töötajad saavadki selle osa kätte. Mõned eelistavad sellist lähenemist, kus n-ö preemia optsiooni eest on seotud sellega, kas toimub exit. Kui exit´it ei toimu, siis optsioon mingit väärtust ei oma. Ja mõned on sellised optsioonid, kus teatud aja möödudes makstakse see siis rahas välja,“ selgitas ta.

Lisaks tuleb saates juttu sellest, miks optsioone peaks start-up-firmade töötajatele andma ja milliseid võimalusi need töötajatele pakuvad. Samuti kuuleb, millal ja kuidas optsioone antakse, kuidas on võimalik nendega kaubelda ja milline on erinevates riikide tegutsevate firmade praktika optsioonide andmisel.

Saatekülalisteks on Hedman Partners’i partner Valter Võhma ja Funderbeami asutaja ja juht Kaidi Ruusalepp.

Saatejuht on Enn Metsar.

Sari valmib koostöös Hedman Partners'iga.

Kuula saadet siit:

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111