Jaga:
Autor: Kristel Härma • 18. juuni 2020
Jaga:

Rain Rannu: on rõõm, et kolmveerand Fortumo müügi rahast tuleb eestlastele

Rain Rannu usub, et Fortumot ootab üheskoos Bokuga ees tugev tulevik.
Foto: Andras Kralla
Üles töötatud firmast osalust käest anda on alati kahju, tõdes 45 miljoni dollari eest maha müüdud Fortumo üks asutajatest ja omanikest Rain Rannu, kuid lisas, et uskus ettevõtte tegevmeeskonna visiooni ning õnneks oli Fortumost suurim tükk endiselt eestlaste käes.

Rannu märkis, et mobiilimaksetega tegeleva Fortumo tegevjuhil Martin Koppelil oli väga tugev visioon, kuidas teha Fortumost veel kõvemat tegijat. "Boku on Fortumo kõrval maailmas teine selle valdkonna väga kõva firma, meist natuke veel kauem tegutsenud ja see oli väga-väga loogiline," rääkis ta. Rannu sõnul jäid kõik osapooled tehinguga rahule ning seda eriti Fortumo ja Boku meeskonnad.

Seda, et Fortumol tasuks ühineda teise tugeva tegijaga, nägi Rannu sõnul Fortumo tegevmeeskond, tema ise on pidevast juhtimisest olnud viis aastat eemal ning kuulus seni ettevõtte nõukokku. "Ma olen tugevalt seda usku, et kõik fundamentaalsed otsused peavad tegema inimesed, kes on ettevõttega väga aktiivselt igapäevaselt seotud," tõdes ta. "Aga mul on väga hea meel selle üle."

Seotud lood
Mobiilimaksete firma Fortumo müüdi 45 miljoni dollari eest
Idufirmad rüselevad klientide ja investorite pärast

Fortumo tehingu juures on Rannu hinnangul rõõmustav see, et Fortumost kuulus kolmveerand endiselt eestlastele ehk enamik exit'ist saadud rahast jäi siia. Ülejäänud osa kuulus USA riskikapitaliettevõtetele Intel Capital ja Greycroft Partners. Eestist oli Fortumo suurim omanik Rain Rannu, Veljo Otsasoni ja Veiko Raime suurosalusega Mobi Solutions.

Kuna mobiilimaksete turg on elav, jagus Rannu sõnul Fortumole ostuhuvilisi ning huvilisi oli aastate jooksul pidevalt. "Praegu lihtsalt tekkis esimest korda niivõrd tugev sisuline sünergia (Fortumo ja Boku vahel – toim.), et kõigile tundus see väga hea mõttena."

Rannu sõnul ei olnudki praegu müümise taga muud, kui et tugev tunnetus ja sünergia tekkis just praegu. "Mõlemad firmad olid iseseisvalt ka äärmiselt tugevad: Fortumo oli kasumlik, kasvab ja tal läks väga hästi ja isegi koroona ajal läks väga hästi," märkis Rannu. Ta lisas, et Fortumo klientide nagu Amazon, Spotify ja Epic Games teenused leidsid inimeste kodus olles veelgi suuremat kasutust.

Nii suured väljumised on Eesti start-up'ide ja tehnoloogiafirmade jaoks seni küllaltki haruldased. Rannu on kindel, et selliseid exit'eid tuleb veel, kuid see ei ole ka ettevõtete jaoks omaette eesmärk. "Väga paljudel meie edukatel start-up’idel võib olla strateegia hoopis millalgi börsile minna või valida hoopis teistsugune tee. Väga harva plaanib keegi exit'it ette või ehitab end selle jaoks. Exit'id pigem juhtuvad, kui see tundub kõigile osapooltele mõistlik. Nii oli Fortumoga ja nii on väga paljude teiste start-up’idega."

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111