Jaga:
Autor: Maarja Karlson • 22. september 2020
Jaga:

10 mõistet, mis aitavad ärifestivalidel ellu jääda

Kiirkohtingul ehk speed datingul saab iduettevõte mõne minuti jooksul esitada investorile oma idee ja investor saab otsustada, kas hiljem jätkata arutelu või mitte.
Foto: sTARTUp Day
Eesti soodne ettevõtluskliima on üleilmselt laineid löönud juba aastaid, mistõttu on konkurents Eesti start-up-maastikul üsnagi tihe. Kuidas selles karmis, aga ihaldatud maailmas tutvusi ja võimalusi leida, küsib sTARTUp Day kommunikatsioonijuht Maarja Karlson.

Üks võimalus on idufirmadele suunatud sündmused. Muidugi on mugav käia ärifestivalidel, kuulata uusi mõtteid ja vaatenurki pakkuvaid esitusi. Kuid üldjuhul ei looda nii kasulikke partnerlussuhteid ega maailmamuutvaid iduettevõtteid. Selleks on vaja kasutada matchmaking rakendusi, osaleda speed date’idel ja natuke hiljem rääkida juba äriinglitega. Kui juba see lause tekitas segadust, tasuks enne ärikonverentsile minekut teha pisut eeltööd. Alustada võikski põhimõistete tundma õppimisest.

Boot-strapping – kujuta ette, et sul on üks hull idee, mille sa iga hinna eest ellu pead viima. Selleks on sul raha vaja ja kõige ohutum on alustada oma lähedastest. Seega boot-strapping tähistab raha küsimist perelt ja sõpradelt.

Burn rate – tähistab kiirust, millega iduettevõte investoritelt saadud raha kulutavad, enne kui tulu tooma hakatakse.

Häkaton (hackathon) – intensiivne ühe- või paaripäevane üritus, mis toob kokku eri taustadega inimesed, kes hakkavad lahendama neile huvi pakkuvat probleemi. Üks parimatest näidetest Eestis on sel kevadel toimunud „Hack the Crisis” häkaton, mille jooksul loodi lahendusi koroonakriisiga toimetulekuks ning mis levis välkkiirelt üle kogu maailma.

Kiirkohtamine (speed dating) – ei ole ärifestivalil sugugi piinlik, vaid hoopis väga kasulik. Iduettevõte saab mõne minuti jooksul esitada investorile oma idee ja investor saab otsustada, kas hiljem jätkata arutelu või mitte. Kolme minuti möödudes käib kell ning seejärel saadakse värskete paarilistega uus võimalus.

Liftikõne (elevator pitch) – väga võimalik, et sinu elu olulisimad 30–60 sekundit ehk liftikõne eesmärk on teha meeldejääv esitlus oma ideest investoritele, partneritele või klientidele.

Matchmaking – otsetõlkes paaripanemine tähendab ärifestivali kontekstis võimalust tutvustada ennast ja oma toodet või teenust uutele turgudele ja potentsiaalsetele koostööpartneritele. Ärifestivalidel kasutatakse spetsiaalseid rakendusi, kuhu saad lisada enda tutvustuse ja lugeda teiste festivalikülastajate kohta.

MVP – ingliskeelne lühend väljendist minimum viable product ehk lihtsaim töötav toode, mida klient kasutada saab. Nii saadakse teada, kas tootel üldse on potentsiaali, mis kliendile meeldib ja mis on suuremad vead.

Pivot – tähistab järsku pööret iduettevõtte äristrateegias, et kohaneda valdkonna, kliendi eelistuste või mõne muu teguri muutusega.

Äriingel (angel investor) – kõrge riskitaluvusega investor (üldiselt eraisikust investor), kes investeerib alustavatesse ettevõtetesse, mis tegutsevad äriinglile meelepärases valdkonnas. Üha enam öeldakse selliste investorite kohta mugandatult ka lihtsalt ingel.

Ükssarvik – Bolt, Playtech, Skype, TransferWise on Eesti ükssarvikud ehk start-up’id, mis on väärt üle miljardi USA dollari.

FoundMe on 27.–29. jaanuaril 2021 toimuva ärifestivali sTARTUp Day ekslusiivne meediapartner. Meilt leiad parima valiku festivali ja selle kogukonnaga seotud lugudest.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111