Jaga:
Autor: foundME • 8. jaanuar 2021
Jaga:

Idufirma plaanib lisaraha toel valmistada kuni sada baarirobotit aastas

Yanu loodud robotbaarmen on tööl juba Tallinna lauluväljaku siseruumides, lisaks viiakse üks robot ka Dubai EXPO-le.
Foto: Krõõt Tarkmeel
Iduettevõte Yanu tahab lisarahastuse toel suurendada tehisintelligentsi kasutava Eestis arendatud baariroboti tootmisvõimekuse aastate jooksul saja robotini aastas.

Alanud aastal plaanib Yanu ehitada 4-5 robotit ning ühe neist viia ka Dubai maailmanäitusele, mida Eesti EXPO esinduse juht Andres Kask nimetab üheks põnevavamaks objektiks meie ekspositsioonis. Yanu kavatseb sel aastal kaasata ka lisaraha ning suurendada tootmisvõimekust.

Yanu on neli aastat Eestis arendatud ja disainitud robot-baarmen, mis valab järjest kuni tuhat jooki, teeb kontaktivabalt ära kuni viie baarmeni töö ning viskab kliendiga ka nalja.

Eesti paviljonis serveerib Yanu alkoholivabasid kokteile. "Eesti ei ole ainult edukas virtuaalmaailmas, vaid meie teadlaste, inseneride ja ettevõtjate koostöös on valminud maailma tipptehnoloogiline lahendus – robot, mis teenindab inimesi," lisas Andres Kask. "Kõik otsivad maailmas praegu kontaktivabasid lahendusi teeninduses – meil on üks selline pakkuda," märkis ta.

Ettevõtte Yanu juhi Alan Adojaani sõnul pole tegu tavalise müügiautomaadiga, vaid see on tehisintelligentsi kasutav robot, mis räägib juttu, viskab nalja ja soovitab parimaid linnas toimuvaid kontserte. "Ta on digitaalne elusolev baarmen," sõnas Adojaan.

Yanu konkurentsieelis on tema sõnul mobiilsus ning paigaldamine ühe päevaga. "Robot on kiire ja võimekas ning tavapäraseid töötajate probleeme temaga ei teki," kinnitas Adojaan. "Väikeses Kalamaja baaris, kus ööpäevas müüakse sada jooki, teeks ta 150 000 eurose investeeringu tasa kümne kuuga," lisas ta.

Robotbaarmen valab järjest kuni tuhat jooki ja teeb kontaktivabalt ära kuni viie baarmeni töö.
Foto: Ahto Sooaru

Roboti disaini autorid on Jan Graps ja Ken Ruut firmast Janken. Tehnoloogia on arendatud koostöös Tartu Ülikooliga, kus professor Arvo Aabloo meeskond valmistab põhiosa mehaanikast, vastutab koostenimekirja ja elektroonika eest ning tegeleb ka tehisintellektiga.

"Isikupärane ning kõrgdisainiga, maitseelamusi pakkuv teenindusrobot on tõsine konkurent olemasolevatele vending machine'idele ning kõikuva kvaliteediga baaridele. See on järgmine tase," ütles Aabloo.

"Inimestele meeldivad järjest rohkem sellised vidinad, mis on ratsionaalses mõttes irratsionaalsed – näiteks tuhanded erinevad populaarsed äpid," lisas ta.

Eestis on esimene Yanu värskelt paigaldatud Tallinna lauluväljaku siseruumidesse. Robotbaarmeni arendavas ettevõttes töötab 25 inimest.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli foundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111