Jaga:
Autor: foundME • 8. jaanuar 2021
Jaga:

Viis peamist põhjust, miks iduettevõtted läbi kukuvad

Foto: Pixabay
„Hoolimata suurest pealehakkamisest, põrub suur osa iduettevõtetest. Statistika järgi jääb ellu vaid üks-kaks kümnest alustavast iduettevõttest,“ rääkis Tehnopol Startup Inkubaatori juht Kadri Tammai.

Idude põrumise põhjustena joonistuvad tema sõnul selgelt välja viis peamised faktorit.

Probleemid tiimiga – asutajad kas ei panusta ettevõttesse varajases faasis piisavalt või töötavad põhitöö kõrvalt iduettevõtet käima lükates täieliku läbipõlemiseni. Sageli esineb ka piiritlemata ja defineerimata suhteid asutajate vahel, mis võivad tülide korral kogu ettevõtte segamini lüüa.

Haip – iduettevõtte asutamine tundub seksikas ja põnev. Seda saadab suurte riskide, aga ka suurte võimaluste aura. Nii meelitab see ligi ka neid, kes on lubaduste tegemisel väga sõnaosavad, aga kelle teod ei jõua sõnadele järele.

Puudulik valideerimine – sageli otsivad lahendused hoopis probleeme. Kliendiga valideerimine toimub liiga hilja ning toodet või teenust arendatakse kõhutunde, mitte teadmiste põhjal – puudub sobivus toote ja turu vahel.

Finantseerimine ja puhver – Eestis on keeruline leida investeeringuid teistesse valdkondadesse kui SaaS ehk tarkvara kui teenus. Sageli planeerivad iduettevõtted finantsvooge valesti ning raha saab ühel hetkel lihtsalt otsa, mistõttu ettevõtte tegevus lõpetatakse enne, kui see jõuab suureks kasvada.

Väikeettevõtte lõks – iduettevõtte kasvukõver jääb väikeseks. Olemasoleva käibe pealt tekib sageli mugavustsoon ja suure potentsiaaliga iduettevõttest saab tubli väikeettevõte.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli foundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111