Jaga:
Autor: Signe Sillasoo • 24. märts 2021
Jaga:

Eesti Äriinglite Assotsiatsioon sai uue presidendi

Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni president Kristjan Raude.
Foto: Erakogu
Eesti Äriinglite Assotsiatsioon ehk EstBANi juhatus valis hiljuti presidendiks Kristjan Raude. Esimest korda valiti ka asepresident, kelle peamine roll on toetada ja asendada presidenti, asepresidendiks sai Lev Dolgatsjov.

Kristjan Raude sõnul on ingelinvesteerimine pikaajaline mäng, kus panused on teistsuguse tulevikuvisiooniga meeskondadel. "Õigesti tegutsedes on aeg meie parim sõber. Olen õnnelik, et kohtusin mitmete uute huvitavate investoritega ja potentsiaalsete idufirmadega, keda juhendasin ja kellesse investeerisin. Õppimiskõver on olnud järsk ja ilmselt jääb see nii veel mõneks ajaks. Minu parim õppetund ingelinvestorina on olnud nelja eduka ühisinvesteeringu juhtimine ja minu isikliku rohkem kui kahtekümmet ettevõtet sisaldava portfelli loomine," tõi Raude välja oma suurimad võidud ingelinvestorina.

Raude pühendub koos Dolgatsjovi ja juhatusega seniste tulemuste tugevdamisele ning töötab koos EstBANi meeskonnaga selle nimel, et organisatsioon oleks ingelinvesteeringute vallas eeskõneleja rollis.

Faktid

Ühingu uus president Kristjan Raude on olnud EstBAN'i juhatuse liige alates 2020. aastast. Ta liitus EstBAN'iga 2019. aastal.

Liidu uus asepresident Lev Dolgatsjov on olnud EstBANi juhatuse liige alates 2020. aastast. Ta liitus EstBAN'iga 2018. aastal.

Presidendina on Kristjan Raude fookuses uute ärivõimaluste leidmine ingelinvestorite jaoks ja heade erialase kogemusega ingelinvestorite leidmine idufirmade jaoks, kes aitaksid neil edukat äri ehitada. Keskenduda on plaanis ka ingelinvesteeringutega seotud teadlikkuse ja eeliste kasvatamisele. "Meil on olemas võimekus, et panna kokku kuni 500 000 euro suurune ühisinvesteering ja teha kogu protsess võimalikult lihtsaks mõlema osapoole jaoks," nentis Raude.

Raude on kindel, et EstBANis saab pidevalt juurde õppida ja alustavad äriinglid hakata ühiselt investeerima koos kogenud ingelinvestoritega. "Paljud ei tea, et EstBANi sündikaadi minimaalne investeering on 5000 eurot, mis muudab selle paljudele investoritele väga kättesaadavaks," sõnas ta.

"Eelmisel aastal oli Eestil seitse tähendusrikast exit'it. Hea on näha, et nende ja teiste Eesti tipp-idufirmade asutajad ja töötajad liituvad EstBANiga, et saada juurdepääs tehinguvoogudele, et investeerida koos teiste inglitega, panustades samas ka kogukonda," rõõmustas Raude.

Mul on soov tegeleda ingelinvesteerimisega, sest olen ühiskonna, äri ja tehnoloogia tulevikumaailma sünni juures. Usun, et olla ingelinvestor Eestis, on parim amet maailmas. See on õigesti tegutsedes lõbus, põnev ja tasuv.
Kristjan Raude, EstBANi president

Raude sõnul on idufirmadega täna seotud iga 89. inimene Eesti töötavast elanikkonnast. EstBANi ingelinvestoritel on väga oluline roll start-up-ökosüsteemis - nad investeerivad varajases staadiumis olevatesse idudesse, mis vajavad lisaks rahale ka juurdepääsu inglite professionaalsele kontaktidevõrgustikule ja asjatundlikkusele.

Seotud lood
Kuidas kasvule hoog sisse lükata: idufirma asutaja ja esimese investori 10 õppetundi

"Tuginedes kogutud andmetele, näeme, et EstBANi inglid investeerisid eelmisel aastal kokku 11,2 miljonit eurot, millest 7,5 miljonit eurot moodustasid ingel- ja ühisrahastuse investeeringuid. Ma ei tea ühtegi kohalikku fondi, mis varajases faasis investeeriks aastas võrdväärselt ingelinvestorite poolt tehtud koguinvesteeringule," toonitas EstBANi president.

Asepresidendi amet on EstBAN'i struktuuris uus ja küsimusele, kuidas jagab Lev Dolgatsjov vastutust Kristjan Raudega, usub Dolgatsjov, et antud olukorras kehtib võrrand 1+1=3. "Mul on suur au olla EstBANi esimene asepresident ja töötada selles rollis Kristjani kõrval. Ma arvan, et kohustustele lähenetakse koos, mitte ei jagata neid laiali. Näib, kuidas see meil õnnestub - vajadusel saame kohaneda. See ei tohiks olla raske, sest meil on sama visioon ja väärtused," ütles Dolgatsjov.

Dolgatsjov tegeleb igapäevaselt mentorlusega. Ta on mentoriks nii idufirmadele, kuhu on investeerinud, kui ka teistele soovijatele. Ta usub, et tema suurim saavutus on võimalus aidata mentorina idufirmade asutajaid ning sellega kavatseb ta ka tegeleda.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega – telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Tarmo Virki
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 5644562
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111