Autor: Signe Sillasoo • 15. aprill 2021

Startup Inkubaatori juurde luuakse investeerimisfirma Tehnopol Ventures

Kadri Tammai, Startup Inkubaatori juht ja Tehnopol Ventures juhatuse liige.
Autor: Erakogu

Tehnopol Ventures asub hindama iduettevõtete investeeringuvalmidust ning haldama Startup Inkubaatori optsioone ja osalusi iduettevõtetes. Tulevikuperspektiivina nähakse fondi jaoks ka rahaliste investeeringute tegemist.

Tehnopol Ventures on tihedalt seotud Startup Inkubaatoriga, mis aitab varajase faasi iduettevõtetel kasvada mentorluse ja äritoe abil. Startup Inkubaatori programmis osalemise eest ei küsita iduettevõtetelt rahalist tasu, selle asemel lepitakse kokku 2%-lises osalusoptsioonis, mida hakkab edaspidi haldama Tehnopol Ventures.

Meie partnerite lood:
kõik Hedman Partnersi lood

Samuti hakkab Ventures pakkuma vendor due diligence teenust, aidates varajase faasi investorite jaoks hinnata ettevõtte finantse, meeskonda, toodet ja turupotentsiaali, toimides seega kvaliteedimärgina.

Startup Inkubaatori juhi ja Tehnopol Ventures juhatuse liikme Kadri Tammai sõnul on Tehnopol Ventures järgmine loogiline samm ettevõtete pikaajalise toetamise teekonnal. „Meie siht iduettevõtete toetamisel ei ole kiire majanduslik kasu – oleme väga tugeva missioonitundega äriinkubaator, mis aitab läbida ettevõtluse keerulist algfaasi. Selleks pakume pikemat ja põhjalikumat programmi ning jääme väikeinvestorina poolaktiivsesse rolli, et aidata kaasa ka järgmistes investeerimisringides,“ sõnas Tammai.

Eesmärk on kasvatada Tehnopol Ventures kiiresti piirkonna üheks suurima idufirmade portfelliga ettevõtteks. Tammai sõnul võimaldab see olla huvitav partner nii Eesti kui ka välisriikide riskikapitalifondidele ja on pikas perspektiivis kasulik eelkõige nendele iduettevõtetele, kes programmiga liituvad.

Tammai toob aga välja, et mõnel ettevõtte asutajal võib esineda kõhklusi, kas enda ettevõttest tükikese äraandmine 2%-lise osalusoptsiooni näol on mõistlik. „Paljud on oma ettevõtlusteekonna alguses selles punktis, kus tundub, et oma ideed ei saa teistega jagada, sest see varastatakse ära ja mikroosaluse ära andmine ei ole mõistlik. Paraku kehtib siin tuntud ütlus, et omada 100% ettevõttest, millel algfaasis veel väärtust ei ole, tähendab ikkagi, et omad mitte midagi," sõnas Tammai.

"Tänapäeval on optsioonid nii varajase faasi töötajatele kui ka teistele pikaajalistele panustajatele väga tavalised. See on pigem nutikas strateegiline otsus, mille kiidavad heaks ka investorid,“ lisas Tammai.

Startup Inkubaatori inkubatsiooniprogramm kestab 6-12 kuud. Sellel perioodil läbitakse võtmementori käe kõrval iduettevõttega praktiline koolitussari.

Faktid

Tehnopol Startup Inkubaator on osa Baltimaade suurimast teadus- ja ärilinnakust Tehnopol. Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol eesmärk on aidata kaasa maailmatasemel tehnoloogiaettevõtete tekkele ja kasvule Eestis ning toetada nende laienemist välisturgudele.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli foundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Uudiskiri
Privaatsustingimused
Signe Sillasoo
foundME.io tegevtoimetaja
Telefon: +372 55547426
AS Äripäev
Vana Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111
54c08b9-07.05.21-08:40