Jaga:
Autor: Signe Sillasoo • 23. veebruar 2021
Jaga:

Startis kiirendiprogramm naisasutajatele. Mentoriteks kogenud iduettevõtjad

Vastloodud kiirendis Challanger hakkavad naisasutajaid mentordama kogenud idufirmade asutajad ja juhid (vasakult ülevalt) Mariana Hagström (Avokaado), Kristel Kruustük (Testlio), Triin Kask (Asutajate Seltsi juhatuse liige), Eerik Oja (Planet42), Karen K Burns (Fyma) ja Rain Sepp (askRobin).
Foto: Meeli Küttim, Raul Mee, Cocoon Ventures, Jake Farra, askRobin, Fyma
Tegevust alustas Eesti esimene idufirmadele mõeldud kiirendiprogramm Challanger Accelerator, mille eesmärgiks on tuua iduettevõtlusesse rohkem mitmekesiseid tiime, kuhu kuulub vähemalt üks naine, ja aidata neil jõuda investoriteni. Mentoriteks saavad edukate idufirmade asutajad ja juhid.

Möödunud aasta aprillis otsis Startup Estonia uuenduslikke Eesti startup ökosüsteemi rikastavaid ideid, eesmärgiks oli leevendada iduettevõtluse ökosüsteemis esinevaid kitsaskohti, mis takistavad selle terviku arengut. Üheks probleemiks on naisjuhtide- ja asutajate kasutamata potentsiaal, sest neil puudub toetav võrgustik.

Civitta, sTARTUp Day, Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni, Eesti Asutajate Seltsi ja Startup Estonia koostöös sündiski mitmekesiseid tiime toetav kiirendiprogramm. Spetsiaalselt naisasutajatele suunatud tegevused aitavad start-up-ökosüsteemi tuua uusi tegijaid, kes pole õlg-õla kõrval toe puudumise tõttu olemasolevatesse kiirenditesse veel kandideerinud.

Seotud lood
Uus naistele mõeldud riskikapitalifond võitleb kuuel rindel

Kiirendi loomise idee sai alguse Ajujahi elluviimise kogemusest, kus on juba kuus aastat korraldatud eraldi naistele mõeldud sündmusi. See on kasvatanud oluliselt naiste poolt esitatavate ideede arve: kui Ajujahi 9. hooajal aastal 2015 oli idee esitajatest vaid 26% naised, siis viimastel aastatel on see näitaja olnud 35% juures. Parima 100 hulka jõudvate ideede puhul on tõus olnud veelgi märgatavam: Ajujahi käimasoleval hooajal oli see lausa 41,5%.

Kiirendiprogrammi eesmärgiks on pakkuda osalejatele praktilisi koolitusi ja individuaalset mentorlust teiste idufirmade asutajate poolt, kes on uute alustajatega sarnastes olukordades eelnevalt olnud. Mentorite ja oma kogemuse jagajate hulgast leiab selliseid iduettevõtjaid nagu Alise Dīrika (Prezi), Kristel Kruustük (Testlio), Karen V. Ordones (Tutor.id), Karen K. Burns (Fyma), Triin Kask (Asutajate Selts), Rain Sepp (askRobin).

Programmi kaasrahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega - telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111