Jaga:
Autor: Signe Sillasoo • 26. märts 2021
Jaga:

Kuidas ehitada ükssarvikut? Eesti tipud õpetavad

Wise´i kaasasutaja Taavet Hinrikus kolme noore ees kogemusi jagamas.
Foto: Vivita
Mitmed Eesti tippettevõtjad nagu Sten Tamkivi, Taavet Hinrikus (Wise), Kaarel Kotkas (Veriff), Kristel Kruustük (Testlio), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam), vennad Villigud (Bolt) ja mitmed teised on pannud käed külge uuele Vista videosarjale, mis õpetab igale lapsele ja noorele, kuidas arendada järk-järgult valmis oma toode või teenus.

“Eesti vlogimaastikul on varemgi nähtud saateid, mis toetavad noorte ettevõtlust ja finantstarkust. Palju harvem näeb loomingut, kus kogunevad kokku Eesti uue majanduse helgeimad ajud - ainult selleks, et toetada tegusaid noori oma idee arendamisel,” ütles VIVITA projektijuhi Mari-Liis Peets.

“Noortesse investeeritud aeg toob hiljem kümnetes kordades väärtust Eestile tagasi. Tulevased ükssarvikud panustavad hiljem ühiskonna arengusse, luues ettevõtteid ja fonde, mis toetavad haridust,” lisas Peets.

VIVITA loovuskiirendi loodud 10-osalises videosarjas astuvad üles kolm koolilast, kellest igaüks õpib mentorite valvsa pilgu all, mida tähendab iduettevõtjana toote arendamine. Kiirendi missiooniks on nakatada lapsi ja noori ettevõtlikkuse pisikuga ja kasvatada huvi MATIK (matemaatika, tehnika, teadus, inseneeria, kunstid) valdkondade vastu.

Testlio asutaja Kristel Kruustük leiab, et ettevõtlus annab maast-madalast võimaluse oma elu kujundada nii, nagu igaüks seda ise soovib. “Keegi aga ei sünni ettevõtjaks, isegi kui ühiskonnas võib sedasorti arvamus levida,” ütles Kruustük.

Aga alati võib mõni neist lastest komistada ka mingisuguse toote otsa, mida paljud teised inimesed tahavadki osta ja kogemata tulebki edukas firma välja.
Sten Tamkivi, ettevõtja ja investor

Investori ja ettevõtja Sten Tamkivi sõnul õpetavad sellised projektid noortele varakult, et ettevõtlusega alustamine on piisavalt lihtne isegi lapse jaoks.

“Ilmselt ei ole palju valdkondi, kus sa lapsena saad mängida täiskasvanuks olemist. Kui teismelised hakkavad ehitama mingisugust toodet, siis selle juures ongi kõige ägedam see väga hägune piir, et kus see on nagu mäng ja kus see on päris asi. Keegi ei tea, kes nendest lastest lõpuks saavad ja see ei olegi oluline sellepärast, et ka esimese toote arendamise protsessi käigus õpitakse palju. Aga alati võib mõni neist lastest komistada ka mingisuguse toote otsa, mida paljud teised inimesed tahavadki osta ja kogemata tulebki edukas firma välja,” ütles Tamkivi.

Comodule´i kaasasutaja Kristjan Maruste koos noorte õppuritega.
Foto: Vivita

VIVITA soovib, et videosarjast saaks toetav õppematerjal koolidesse ettevõtlusõppe ja projektiõppe raames. Videosarja lansseerimisega koos käivitab VIVITA 9-14-aastastele lastele kiirendiprogrammi start-up-meelelaadi, ettevõtlikkuse, digipädevuse ja MATIK-oskuste arendamiseks. Programmi esimene lend stardib aprillikuus.

...

Ole kursis Eesti start-up'ide uudistega – telli FoundME iganädalane uudiskiri SIIT!

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111