Jaga:
Autor: Krista Teearu, Robby & Bobby OÜ partner, ÄP raamatupidamise teabevara peatoimetaja • 13. detsember 2022
Jaga:

Platvormitööga seotud maksuauk topitakse kinni

Platvormihaldurid peavad hakkama maksuametile esitama infot platvormil tegutsevate isikute tulude kohta. Andmeid hakkavad vahetama ka Euroopa Liidu liikmesriigid ehk Eesti saab ülevaate ka Eesti inimeste teenitud tuludest erinevatel platvormidel (nt AirBnB, Amazon, Bolt, Uber, Booking.com, Etsy, Bolt, Wolt jt).
Foto: Pixabay
Siiani oli platvormidel teenitud tulu hallis alas. Platvormihaldurid maksid kogu teenitud raha inimestele välja ja viitasid tulumaksuseadusele, mis paneb kohustuse tulu teenijale. Paljud tuluteenijad jätsid siiski teadlikult või mitteteadlikult tulumaksu riigile tasumata. Nüüd topitakse see maksuauk kinni platvormihaldurite informeerimiskohustuse abil.

Eesti hakkab rakendama EU direktiivi, mille kohaselt aastast 2023 peavad platvormihaldurid hakkama teavet koguma nii füüsilistest kui juriidilistest isikutest müüjate kohta. Kui müüja keeldub platvormihaldurile vajalikke andmeid jagamast, on platvormihalduril õigus tema konto sulgeda ja tasu mitte üle kanda.

Indrek Kald
foundME.io toimetaja
Telefon: +372 511 1112
Rain Jüristo
foundME.io reklaamimüügi projektijuht
Telefon: +372 5182875
AS Äripäev
Vana-Lõuna 39/1, 19094 Tallinn
Telefon: +372 667 0111